U evropskoj nedelji borbe protiv energetskog siromaštva RES fondacija je zajedno sa kolegama iz Stalne konferencije gradova i opština pokrenula istraživanje o energetski ugroženim kupcima u Srbiji.

Pozivamo predstavnike svih opština u Srbiji da popune upitnik kojim prikupljamo podatke o primeni Uredbe o energetski ugroženom kupcu i iskustvima zaposlenih u lokalnim samoupravama u primeni iste.

Ukupan broj korisnika pomoći u 2019. bio je 76.873 domaćinstva. Od toga 76.867 domaćinstava ostvarilo je pomoć za plaćanje računa za električnu energiju, a 68 za prirodni gas. Procenjuje se da daleko veći broj domaćinstava ima preduslove za podršku kroz ovaj mehanizam. Broj domaćinstava korisnika socijalne pomoći i korisnika dečijeg dodatka u 2019 kretao se od 250 000 do 300 000, ali ako dodamo one sa najnižim penzijama, hranitelje porodica, primaoce tuđe nege, procena ide na ukupno 300 000 do 400 000 kvalifikovanih za status energetski ugroženog domaćinstva.

Cilj istraživanja je da zajedno na najbolji način pomognemo onima kojima je pomoć potrebna. Kolegama koji se bave poslovima vezanim za energetski ugrožene kupce neće trebati mnogo vremena da popune upitnik.

Upitniku možete pristupiti OVDE.

Unapred hvala na pomoći u realizaciji ovog istraživanja