Ubrzanje energetske tranzicije u Srbiji

Deseti Međunarodni dani energetike i investicija biće održani u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, 29. i 30. septembra.

Održiv energetski sektor koji pruža sigurno i priuštivo snabdevanje je jedan od osnovnih preduslova za opstanak i dostojan život. Stvaranje takvog sektora i upravljanje njim u uslovima preteće klimatske krize predstavljaju velike izazove i traže mnogo tehničkog i upravljačkog znanja, kao i značajne finansijske resurse.


Od našeg prethodnog susreta desile su se mnoge promene na globalnom i nacionalnom nivou koje mogu značajno da oblikuju budućnost energetike:

  • EU i dalje vodi u politikama energetske tranzicije, a nedvosmisleno joj se pridružuju i SAD i Kina.
  • Međunarodna agencija za energetiku je pripremila i objavila scenario za globalni energetski sektor sa neto nula emisijama ugljenika u 2050. godini koji slika neodložnu i sveobuhvatnu promenu u energetici koja se zasniva na obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.
  • U novembru nas očekuje klimatska konferencija u Glazgovu na kojoj bi svetski lideri trebalo da odgovore na Izveštaj o klimatskim promenama koji je generalni sekretar Organizacije Ujedinjenih nacija nazvao „crvenim alarmom za čovečanstvo“.
  • U Republici Srbiji su ove godine upravo u ovim oblastima učinjene značajne intervencije u pravnom okviru i stvara se pravno okruženje koje će omogućiti donošenje i sprovođenje odgovarajućih javnih politika kojima ćemo izbeći zaostajanje u energetskoj tranziciji.
  • Država je uz pomoć lokalnih samouprava počela da traži modele za sufinansiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima, a najavljuju se i velike investicije u obnovljive izvore energije u novim pravnim okvirima koji još uvek nastaju i otvaraju vrata za učešće građana u energetskoj tranziciji u ulozi kupca-potrošača.

Pozivamo Vas da nam se u sredu 29. i četvrtak 30. septembra, pridružite na Desetim Međunarodnim danima energetike i investicija te kao izlagač ili učesnik na panelu doprinesete unapređenju otpornosti našeg društva deleći i uvećavajući znanje o načinima na koje energetiku možemo učiniti održivom. Uz izložbeni deo manifestacije, u kojem se predstavljaju firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike, u kongresnom segmentu ćemo kroz kvalitetne razgovore obraditi najaktuelnije teme, uz učešće vodećih eksperata iz zemlje i inostranstva.

Nadamo se da ćemo i u ovim vanrednim okolnostima, ako nam epidemiološka situacija to dozvoli, provesti dva kvalitetna dana na Sajmu u razgovoru o pomenutim temama i da ćemo sa Sajma otići sa novim i boljim planovima za održiviju energetiku.

Bićemo u prilici da od predstavnika Vlade Republike Srbije neposredno saznamo još više detalja o projektima koji su u toku o pripremi dokumenata javnih politika i planovima za budućnost budući da će Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović dolaskom na Svečano otvaranje podržati naša zajednička nastojanja da sa Sajma odemo sa novim i boljim planovima za održiviju energetiku.


Desete Međunarodne dani energetike i investicija Novosadski sajam organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, dok je RES fondacija partner u organizovanju kongresnog segmenta.