Kako obnoviti gradove kroz obnovljivu energiju koja se oslanja na građane i izgradnju retrofita?

Autor: Stevan Vujasinović

Izvor: Energetski gradovi: Evropska asocijacija gradova u energetskoj tranziciji

Kada je reč o energetskim zajednicama i preuređenju obnovljivih izvora energije, postoje zajednički ključni sastojci uspeha u celoj Evropi, bilo da se gledaju iskustva u državama članicama EU ili na Zapadnom Balkanu:

Građani mogu imati aktivnu ulogu u prelasku na obnovljive izvore energije kao prozjumeri. I oni se sve više upućuju u materiju. Sve više traže načine da iskoriste bogat potencijal obnovljive energije, sve niže troškove tehnologije i digitalizacije. Sve ovo, uz povoljan zakonodavni okvir EU u pozadini, olakšava zajednički rad sa susedima i lokalnim zajednicama.

Lokalne samouprave, koje još uče da se snađu u novim ulogama kada je u pitanju participativna i proizvodnja obnovljive energije, nalaze se stisnute između etabliranih energetskih aktera, s jedne strane, i – s druge strane – rastućeg interesovanja i potražnje svojih građana i zajednica za podršku i rešenja za ponekad izazovne lokalne okolnosti, uključujući izgradnju poverenja, efikasno, ali demokratsko odlučivanje, neujednačene kapacitete za ulaganje, pravne zagonetke itd.

Od 20. do 21. aprila, Energetski gradovi i RES fondacija održali su mPover vebinar kako bi pomogli opštinama i zajednicama širom Balkana da zajedno prikupljaju obnovljive izvore energije kroz zadruge ili energetske zajednice. U okviru događaja bio je i Serbian Roadshow, podržan od Evropske klimatske fondacije, sa vrednim ulaznim podacima od RESCoop i Prijatelja Zemlje za Evropu.

Ono što se čini očiglednim iz doprinosa oko 100 učesnika našeg dvodnevnog vebinara, kako u državama članicama, tako i na Zapadnom Balkanu, jeste da će oni koji čekaju „pogodan trenutak“ propustiti akciju, a oni koji već deluju zapravo primerom pokazuju šta je sve moguće, i stoga mogu inspirisati druge (uključujući zakonodavce) da slede njihove korake. Pioniri energetske zajednice svuda idu težim putem i ulažu dodatne napore kako bi pronašli načine da se izbore sa izazovima koji zahtevaju svestranost i istrajnost. Najmanje što bi lokalne samouprave mogle da urade jeste da pažljivo saslušaju energetske preduzetnike, postave kao prioritet ispravljanje regulatornih i administrativnih procedura i shvate da su najznačajniji resurs u energetskoj tranziciji ljudi, i u skladu s tim da im veruju i sarađuju s njima. Vebinar je pokazao i to da su mreže koje idu izvan granica jednog grada ključne za kreiranje boljih energetskih politika koje se oslanjaju na građane.

Važno je setiti se da vreme ističe i da je neophodno delovati. Dok razmatramo izazove demokratske, zajedničke akcije obnove, veliki biznisi već gledaju naše najatraktivnije krovove i tradicionalno je agilniji u grabljenju ovakvih prilika, naročito na Balkanu.

Dakle, bez obzira na to da li ste gradski čelnik ili stanovnik, počnite zajedno da se obnavljate sada kako biste smanjili rizike, izgradili poverenje i osigurali finansijske i društvene povrate na ulaganja-za dugoročnu dobrobit svih građana i za naše gradove kao bolja mesta za život.

Pogledajte prezentacije i video-sažetak događaja kako biste bili inspirisani ljudima koji su pokrenuli energetske zajednice. Uz prakse koje su se kod njih pokazale najboljima, počnite da se suočavate sa tehničkim, pravnim, finansijskim i političkim izazovima koje dolaze sa ambicioznim energetskim akcijama okrenutim zajednici – i steći ćete samopouzdanje da se u to upustite zajedno sa svojim partnerima iz zajednice.