Deveti Međunarodni dani energetike i investicije, najveći događaj ove vrste, održani su 26. i 27. februara 2020. godine u Novom Sadu. Događaj je organizovao Novosadski sajam, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, i u saradnji sa RES fondacijom.

Dvodnevni događaj imao je za cilj da pruži odgovore o tome kako unaprediti energetsku tranziciju u Srbiji. Okupio je relevantne stručnjake iz oblasti energije, energetske efikasnosti, finansija, građevinske industrije i klimatskih promjena. Događaj su otvorili Đorđe Milićević, potpredsednik Vlade Vojvodine, Sem Fabrici, ambasador EUD, Frensin Pikap, predstavnica UNDP -a, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

Uz izložbeni deo manifestacije, u kojem su kompanije, institucije i lokalne samouprave predstavile svoje projekte i tohnologije iz oblasti energetike, od izuzetnog je značaja kongresni segment u okviru kog su ponuđene diskusije sa predstavnicima Sekretarijata Energetske zajednice, donosiocima odluka, predstavnicima međunarodnih organizacija i vodećim ekspertima o najvažnijim trendovima i izazovima u vezi sa energetskom tranzicijom u Srbiji. Teme su se protezale od strateškog nivoa do kreiranja javne politike, upravljanja, finansijskih modela i tehnoloških rešenja, uključujući: Agendu 2030, ciljeve održivog razvoja, Evropski zeleni dogovor, Sporazum gradonačelnika u kontekstu Srbije i regiona Zapadnog Balkana; nova politika obnovljivih izvora energije u Srbiji; small scale farm forestry, obnovljivi izvori energije u daljinskom grejanju; solarni gradovi, e-mobilnost i električna vozila; strategija za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Vojvodini i zamena goriva u javnim zgradama.

Interesovanje za panele bilo je odlično. Deo atmosfere zabeležen je na fotografijama koje se mogu videti u galeriji ispod teksta.