U prethodnom periodu vršili smo procenu solarnog potencijala i energetskog profila javnog sektora zajednice Bačkog Monoštora. Proces terenskog istraživanja je završen, te smo u petak 21. juna, organizovali javnu diskusiju u Domu Kulture Bačkog Monoštora, tokom koje smo sa građanima podelili dobijene rezultate.

Jasminka Young i Aleksandar Macura (RES fondacija), uz Željka Zečevića (Mreža Dobre Energije) učesnicima su predstavili mogućnosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i primene proverenih praksi koje bi na odogovarajući način poboljšale energetsku efikasnost zajednice.

Sa druge strane, građani i građanke su nas informisali o svojim energetskim navikama, svojim opštim stavovima o pomenutim temama i pokazali su spremnost da zajedno i energetski efikasno deluju, što je diskusiju učinilo posebno interesantnom i produktivnom.

Prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, koji je zaključio da je analiza potrošnje energije u javnom sektoru prvi uslov za početak primene obnovljivih izvora energije, kao i da je Bački Monoštor pravo mesto za razgovor o tome.