Osmi Međunarodni dani energetike i investicija (MDEI) su održani 27. i 28. februara na Novosadskom sajmu. RES fondacija se ove godine pridružila kao suorganizator Novosadskom sajmu i Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarsto i saobraćaj.

Na svečanom otvaranju dana energetike i investicija obratili su se ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodine Nenad Grbić, ambasador Kraljevine Danske NJ.E. Anders Christian Hougård, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i generalni direktor Novosadskog Sajma Slobodan Cvetković.

Na izložbenom delu sajma su se predstavile firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike, među kojima su bili Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Grad Novi Sad, Opština Vrbas, Optit, Biodry, E3 international, i mnogi drugi.

U okviru kongresnog programa sajma ove godine mogli ste čuti:

  • Kako finansirati projekte u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije uz pomoć međunarodnih „zelenih“ fondova i uz pomoć fondova kojim upravlja Republika Srbija? U prepunoj sali na ovo pitanje odgovarali su: Hao Wang, viši menadžer, Global Energy Interconnection, Development and Cooperation Organization (GEIDCO) kancelarija za Evropu, Bonnie Norman, predsednica E3 International, Robert V. Russo, EBRD WEBSEEF program, Aleksandar Puljević, samostalni savetnik, Ministarstvo rudarstva i energetike. Ovaj panel uspešno je moderirao direktor RES fondacije Aleksandar Macura.
  • Zašto je važno učešće žena u oblasti energetike? Na ovo jako značajno pitanje odgovarali su žene dobre energije: prof. dr Marijana Dukić Mijatović, Kabinet gradonačelnika – savetnica za strateške projekte, Grad Novi Sad; Ana Radojević, energetska menadžerka, Grad Kragujevac; Dunja Đenić, članica Gradskog veća zadužena za energetiku, Grad Užice; Adrijana Ranđelović, Grad Niš; Ana Džokić, Udruženje “Ko gradi grad”; Maja Lalić, Mikser; Dragana Jović, savetnica, Ministarstvo rudarstva i energetike; Milena Zindović, organizacija „Pametni grad“. Uz govornike kao moderatorke dobre energije bili su direktorka RES fondacije Jasminka Young; i Natalija Ostojić UN Women.
  • Kako da kroz cevi u sistemima daljinskog grejanja isporučujemo jeftiniju toplotu, kako se ona proizvodi, a kako se efikasno transportuje i isporučuje? Na ovo bitno pitanje za građane Srbije, odgovarali su Dejan Stojanović, Udruženje toplana Srbije; Greg Olson, USAID Srbija; Matteo Pozzi, Optit/UNEP DES program; Dušan Macura, JKP Novosadska toplana, uz moderaciju direktora RES fondacije Aleksandra Macure.
  • Koji su planovi novog projekta EBRD-a koji za cilj ima povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja na Zapadnom Balkanu? Kakvi su hidrotermalni resursi Vojvodine i kakva je primena geotermalnih sistema? Odgovore na ova pitanja su dali Bojan Bogdanović, EBRD; Slavoljub Arsenijević, Pokrajinski Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj; Jugoslav Sekulić, NIS. Moderatorka ovog panela je bila direktorka RES fondacije Jasminka Young.

Gosti su učestvovali na panelima i stručnim debatama o kojima je razgovarano i o naplati po utrošku i korišćenju obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja, kao i o potencijalima i ograničenjima pri gajenju energetskih zasada, kvalitetu drvne biomase, i o tržištu za biomasu u Srbiji.

EBRD je u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj predstavio svoje aktivnosti na proceni stanja javnih zgrada u Vojvodini.

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije je predstavila početak projekta unapređenja stanja u sistemima vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama. Pored njih o ovoj temi su govorili i vrhunski stručnjaci iz ove oblasti pružajući priliku profesionalcima za pravo uživanje u toku ovog programa.

Unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama, pomoć softverskih alata u tom poslu, uticaj na komfor stanovanja, uloga upravnika zgrada i pristup finansiranju projekata energetske efikasnosti u privatnim zgradama su teme koje interesuju svakog građanina i građanku i svakog inženjera i inženjerku i zato smo u našem programu izdvojili značajno mesto i za ove teme.

Možemo reći da se tokom ovog sajma osetila dobra energija i da se dobra energija proširila na mnoge!
Do sledećeg viđenja!