RES fondacija, Beogradska otvorena škola i Timočki klub su 20. juna 2017. godine u Kučevu, organizovali konsultativnu radionicu “Dobra Klima za razvoj” sa predstavnicima lokalnih samouprava i civilnog društva iz opština Kučevo, Golubac, Žagubica i Požarevac.

Teme o kojima se razgovaralo su bile energetska efikasnost, energetski menadžment, obnovljivi izvori energije i usklađenost horizontalnih javnih politika na lokalnom nivou. Skup je otvorio suosnivač RES fondacije gospodin Aleksandar Macura, nakon čega su usledila izlaganja suosnivačice RES fondacije gospođe Jasminke Young i gospođe Mirjane Jovanović iz Beogradske otvorene škole.

Radionica je održana u svečanoj Sali Skupštine opštine Kučevo, sa glavnim pitanjem: “Kako do ambiciozne klimatske politike?”.

Na njega su odgovor ponudili predstavnici RES fondacije, Beogradske otvorene škole i Timočkog kluba. Radionica je imala tri dela: prvi u kome su se uvodnom obraćanju i osnovnoj prezentaciji tematike prisutnima obratile Jasminka Young, suosnivačica RES fondacije i Mirjana Jovanović iz BOŠ-a, drugi gde je organizovan rad po grupama: prva – Energetska efikasnost, moderator Aleksandar Macura (RES fondacija), druga – Obnovljivi izvori energije, moderatorka Mirjana Jovanović (BOŠ), treća – Energetski menadžment, moderatorka Slađana Milutinović (Timočki klub, Knjaževac) i četvrta – Usklađenost politika na lokalnom nivou, moderatorka Jasminka Young (RES fondacija) i treći deo u kome su se odvijale završne diskusije.

Radionici, koja je organizovana u 4-tom ciklusu ovakvih aktivnosti (prva tri su se održali u Novoj Varoši, Leskovcu i Nišu i na njima je učestvovalo 17 lokalnih samouprava) i koja je bazirana na dve teme – energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, prisustvovali su predstavnici više lokalnih samouprava sa teritorije Braničevskog okruga (Kučevo, Golubac, Žagubica, Požarevac) zatim Ekološka društva iz Laznice, Krepoljina, Planinarski klub „Vukan” Požarevac, Asocijacija za razvoj opštine Žagubica, Kancelarije za LER opštine Kučevo, Turističke organizacije „Kučevo“, OCD „Entuzijasti“ i drugi zainteresovani pojedinci i udruženja.

Cilj radionice je bio da se utvrde prioriteti razvoja lokalnih klimatskih politika, prepreke za njihovu implementaciju i potencijali koje akteri na lokalnom nivou prepoznaju. Radionica je deo šireg dijaloga koji RES Fondacija vodi sa lokalnim zajednicama kako bi se lokalne perspektive identifikovale, a zatim i integrisale u proces izrade nacionalne Strategije borbe protiv klimatskih promena.

Ovo je četvrta u seriji radionica koje RES fondacija organizuje širom Srbije u okviru projekta “Unapređenje civilnog društva za pristupanje Srbije Evropskoj uniji” koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Švedske. Radionica je registrovana i kao događaj u okviru Nedelje održive energije Evropske unije EU Sustainable Energy Week.