Predgovor izdanju na srpskom jeziku

Ova knjiga je namenjena stručnoj javnosti i čitaocima zainteresovanim za pitanja: upotrebe energije; životne sredine; siromaštva. Ova pitanja su svuda tesno povezana i samo u jednom delu se mogu objasniti u finansijskim kategorijama. Metod analize koji je ovde korišćen ima veću dubinu i obuhvat od uobičajene analize siromaštva sa stanovišta nominalnih prihoda pojedinca ili domaćinstva. Sposobnost domaćinstva da priušti potrebnu količinu energije ovde se pokazuje samo kao jedan segment složenih međuzavisnosti između energije, životne sredine i siromaštva kojima se ova knjiga bavi.

Metod analize i dobijeni rezultati učinili su da ova knjiga bude široko korišćena u celom svetu: u okviru Organizacije ujedinjenih nacija, uključujući Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), Ekonomsku komisiju za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE) i druge; na univerzitetima u Oksfordu i Varviku; u okviru međunarodne mreže prava i ekonomije energetike OGEL, Međunarodne agencije za energiju, Svetskog saveta za energiju, Svetske banke, Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Država (USAID) , Municipalne mreže za energetsku efikasnost, Alijanse za štednju energije, Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu i drugih značajnih institucija i u različitim zemljama. Pored osnovnog izdanja u Beogradu, oktobra 2004. godine, knjiga je objavljena na internetu u okviru UNDP u Njujorku i Bratislavi. Tokom pripreme i prilikom potpisivanja ugovora o Zajednici za energetiku jugoistočne Evrope, oktobra 2005. godine, Evropska komisija imala je u vidu nalaze koji su objavljeni u ovoj knjizi.

Složeni odnosi energije i siromaštva leže u dubini problema sa kojima se jugoistočna Evropa suočavala, sada suočava i može ostati suočena tokom još mnogo godina. U periodu od 30 godina, između 60-tih i 90-tih godina prošlog veka, čovečanstvo se osposobilo da ostvari za trećinu bolji Indeks humanog razvoja na istom nivou potrošnje energije po stanovniku. Ovaj razvoj ostao je skoro potpuno nezapažen u Srbiji, gde se ova knjiga sada objavljuje. Okolnosti koje su do tog razvoja dovele: primena novih tehnologija, razvoj dobre uprave, nove energetske politike, razvoj demokratskih institucija, međunarodna saradnja i vladavina prava, mogu se primeniti i u Srbiji čijem stanovništvu je poboljšanje
humanog razvoja toliko potrebno a čiji su energetski resursi tako skromni. Preduslov za to je spoznaja zatečenog stanja i to je svrha ove rigorozne analize. Nedavno ponovljena istraživanja ukazuju da su rezultati koji su ovde izloženi i dalje aktuelni i da mogu podstaći javnu raspravu, razvoj i primenu svrsishodne energetske politike i politike smanjenja siromaštva.

Aleksandar Kovačević, 2008.

Celu studiju možete preuzeti ovde: