Suosnivači i direktori RES fondacije Jasminka Young i Aleksandar Macura učestvovali su i govorili na Šestom sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, koji je održan 19. novembra 2018. u Domu Narodne Skupštine.

Na panelu posvećenom pitanjima energetske efikasnosti u školama i predškolskim ustanovama Aleksandar Macura je predstavio studiju RES fondacije o energetskoj efikasnosti i govorio o ulogama u lancu finansiranja, vlasništvu nad objektima, prosečnom godišnjem budžetu za energetsku efikasnost, raspoloživim fondovima, važnosti domaćinske brige prema objektu, kao i dobrim i lošim primerima primene energetske efikasnosti u školama i predškolskim ustanovama, što u Srbiji čini 6 000 objekata.

Na panelu posvećenom pitanjima razvoja obnovljivih izvora energije, Jasminka Young je predstavila studiju RES fondacije o uklanjanju barijera za obnovljive izvore energije u Srbiji i govorila o nedoslednostima strateškog okvira, pre(centralizovanom) upravljanju održivom energetikom, nepostojanju dugoročne vizije, nadolazećem vakumu mehanizma podrške za obnovljive izvore koji ne pogoduje investicijama, kao i neshvatljivo maloj podršci i preprekama za razvoj sunčeve energije kojom Srbija obiluje. Na kraju su date preporuke za donosioce odluka i zakonodavce.

U uvodnom delu učesnicima su se obratili dr Aleksandra Tomić, predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku, NJ.E. Tomas Šib, ambasador SR Nemačke, Norbert Bekman-Dirkes, direktor Fondacije Konrad Adeanuer u Beogradu i Simon Ilze, direktor Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.

Sastanak je organizovan u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ, Beogradskim fondom za političku izuzetnost i fondacijama Hajnrih Bel i Konrad Adenauer.