RES fondacija, Beogradska otvorena škola i Centar za razvoj Jablaničkog i pčinjskog okruga su 31. maja u Leskovcu organizovali konsultativnu radionicu “Dobra klima za razvoj” sa predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva iz opština Trgovište, Bosilegrad, Surdulica, Vladičin Han i Vlasotince. Teme o kojima se razgovaralo su bile energetska efikasnost, energetski menadžment, obnovljivi izvori energije i usklađenost horizontalnih javnih politika na lokalnom nivou. Skup je otvorila predstavnica Centra za razvoj Jablanickog i Pcinjskog okruga, nakon čega su sledila izlaganja gospođe Mirjane Jovanović iz Beogradske otvorene skole i suosnivača RES fondacije gospođe Jasminke Young i gospodina Aleksandra Macure.

Cilj radionice je bio da se utvrde prioriteti razvoja lokalnih klimatskih politika, prepreke za njihovu implementaciju i potencijali koje akteri na lokalnom nivou prepoznaju. Radionica je deo šireg dijaloga koji RES Fondacija vodi sa lokalnim zajednicama kako bi se lokalne perspektive identifikovale, a zatim i integrisale u proces izrade nacionalne Strategije borbe protiv klimatskih promena.
Ovo je druga u seriji radionica koje RES fondacija organizuje po čitavoj Srbiji u okviru projekta Transformator koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Švedske. Radionica je registrovana i kao događaj u okviru Nedelje održive energije Evropske unije.